onsdag 6 april 2016

Dag 24 - 3/4
Kolkata

I går kväll var vi ute och åt på en Rajastaninfluerad restaurang, vi fick in 15 olika rätter i små skålar. Olika vegetariska blandningar, ris, 4 olika sorters bröd och olika söta desserter, dryckerna var lassi med smak av saffran, mjölk som var salt och vatten. Det var ny erfarenhet och allt smakade gott.



På vår morgonpromenad i, för oss, nya kvarter. Här är det liv och rörelse. Man säljer allt. Just här  kunde vi se försäljning av en massa olika matvaror i stånden utefter trottoarerna, ris, kryddor, linser, betelnötter och mycket mera.



Här lagar man elmotorer, gamla borrmaskiner, mobiltelefoner m m eller så plockar man reservdelar från dem och allt sker på trottoarerna. Här återanvänder man allt.

Återvinning

Det är mycket varmt tidig eftermiddag, ca 36 grader, och vi tar en paus på ett par timmar. Hotellet har AC.

På eftermiddagsturen köpte vi en Buddha  i silver till vår samling. Eftersom det var söndag så var det mer människor ute på shopping än vad vi sett tidigare. Det är ofattbart att förstå hur mycket folk som man trängs med på trottoarerna och i affärerna. Till detta ska man sedan lägga alla bilar, motorcyklar, vespor, tuctuc och rickschor allt i en salig röra med en ofattbar kakafoni av ett evinnerligt tutande. Vi orkade inte trängas, utan vi får handla en annan dag. Det är otroligt trångt och varmt.

Trängsel

Dag 25 - 4/4
Kolkata

Idag gick vi ut lite tidigare för att åka med tunnelbanan norrut till ett område, Kumartuli, som är känt för sin tillverkning av olika hinduiska gudastatyer, alltifrån 1 dm till 2-3 m höga. Vi  köpte varsin pollett för INR 5/st = ca 70 öre! Det var inte mycket folk på Metron. Vi åkte på förmiddagen och från centrum. Det tog lite tid att leta sig fram till rätt kvarter men det fixade vi genom att fråga oss fram. Ibland fick vi olika svar;  gå till höger, nästa svarade att vi skulle gå till vänster eller rakt fram. När vi fick två svar som var åt samma håll gick vi ditåt.



Det är trevligt att strosa omkring i dessa kvarter. Här gör man fantastiska statyer. Stommen är av halm, som man sen kletar lera på. Huvud, händer och fötter görs för sig av enbart lera. Sen sätter man ihop allt.

Vi gick även förbi fabriker, där man väver bl a tyger, som sen skall bli T-shirts. När vi köper en T-shirt  tänker vi nog inte på under vilka förhållanden den är tillverkad. Fabrikerna ligger i stora gamla stenhus, som säkert har varit fina en gång. Men idag är det inte fint. Lokalerna är mörka och bullriga,  Det är skitigt överallt. Det bor människor lite överallt. I små mörka rum. Det är svårt att föreställa sig hur människor bor om man inte sett det. Träd och annat grönt har tagit över en del av husen.

Textilfabrik


Vi ser även människor som bor på gatan. Kvinnor med små barn. Man blir ledsen över hur människor har de. Många äger absolut inget. De får vara glada om de får mat för dagen. Små barn, som springer omkring och leker på gatan. De har ingen framtid, bara svält och elände.

Det finns givetvis en annan sida av Kolkata också. Många har det hyfsat bra efter Indiska förhållande och så finns det dem, som har otroligt mycket pengar. Men vi ser inte så mycket av detta. De bor troligen lite mer undanskymt.

De flesta kvinnor går klädda i traditionella kläder, saris, byxor och tunika eller leggings och tunika. Allt är mycket färgglatt. Här kombinerar man färger på ett annat sätt än vad vi gör. För oss kan det ibland skära sig rejält. Yngre kvinnor går ofta klädda i västerländska kläder, jeans och tröja.
Männen går oftast klädda som vi. På landet ser man fler män i traditionella kläder, tunika och byxor.

Bröllopskläder
Man ser nästan inga gråhåriga människor. Indierna färgar håret. Man möter många, framför allt äldre män, som är rödhåriga. De har hennafärgat sitt hår.

Det finns rött spott överallt. Först fattade jag inte vad det var. Trodde att man spottade blod. Men så är det naturligtvis inte. Männen tuggar betel. Det anses som uppiggande. Spottet och tänderna blir röda. Och man spottar hela tiden.

I kväll har vi ätit på McDonalds. Också en erfarenhet. Hamburgarna är antingen vegetariska eller gjorda på kyckling och smakerna är helt annorlunda än hemma. Indiska eller kinesiska (nyhet) smaker. Vi åt Chicken Maharaja, en kryddstark, men god kycklingburgare.


Det springer hundar överallt. De rör inte en människa, de flesta är strykrädda. Här i Kolkata ser de flesta välmående ut. Det finns mycket sopor att äta. I Tawang däremot var det många som var angripna av skabb och såg mycket eländiga ut. De ligger överallt och sover på dagen. Kan ligga mitt på en landsväg ibland. Här i Kolkata bevakar de sina revir. Om det kommer en främmande hund så börjas oväsendet. Alla hundar i reviret skäller och jagar bort den främmande hunden. Intressant att beskåda.


Dag 26  -  5/4

Idag har vi varit på Indiska Museet här i Kolkata. Stort och har varit fint en gång, men som mycket annat har det varit dåligt underhållet. En del är mycket fint här, men en del är rätt så dammigt och dåligt skött. Här finns en hel del fina statyer och även en buddistisk utställning, som var mycket fin.

Vi var tidigt ute idag och alla gatuförsäljarna packar upp sina produkter till försäljning på trottoaren. Måste kännas tröstlöst att packa ner allt på kvällen och sedan upp med allt igen nästa dag.

Sedan har det varit stora shoppingdagen. Vi har köpt kläder och lite annat. Det har varit rätt så varmt idag, över 40 grader och man blir fort trött i värmen. Det gäller att komma inomhus, där det finns AC. Vi besökte en stor läderaffär, där de har skor, väskor och allt annat gjort av skinn. De har lager på andra våningen och stora fyrkantiga hål i taket. När ett biträde vill ha ner en sko, ställer han sig under hålet och skriker upp och efter ett tag kommer en skokartong. Sen kastar han upp de kartonger han inte behöver. Det kan bli 4-5 st på en gång. Det skall till en viss teknik för att lyckas. Kul att se.


Skolager en våning upp


Som vanligt är det mycket folk och mycket trafik. Gångtrafikanter är lovligt byte för bilister och motorcyklar. Det gäller att hålla inne tårna, så att de inte blir överkörda.


Dag 27   6/4

I dag på förmiddagen har vi besökt ett Kali-tempel, Dakshineswar Kali Tempel. Ett storslaget tempel, som man tyvärr inte fick fotografera inifrån. Det är även idag mycket varmt ute och vi måste sätta skorna och gå barplatt på de varma stenarna. Mattor var utlagda, men ibland var man tvungen att gå på stenarna. Jag brände mina fötter lite. Templet ligger vid Gagnes och det fanns mycket människor, som badade och även hämtade hem vatten från floden. Vattnet är heligt enligt Hinduisk tro. Massor med blommor fanns till salu som man köper och sedan offrar man till Kali. Det fanns plastdunkar att köpa för att fylla med vatten från floden. Vi åkte taxi i båda riktningarna. Just nu är det 39 grader varmt och vi är genomsvettiga, vi bytte kläder helt och hållet när vi kom tillbaka till hotellet. Vi tar en liten paus tills i eftermiddag när det blir lite svalare.

Dakshineswar Kali Tempel
Heligt träd
Blommor att offra

Bad i Gagnes



Vi har varit ute lite ikväll. Shoppat lite till och ätit middag. Det är fortfarande ofattbart mycket människor ute. Vi orkade inte trängas och det är fortfarande varmt, 36 grader. Detta var sista dagen i Kolkata. I morgon kväll flyger vi hem.

När vi kommer hem skall jag försöka lägga in bilderna i bloggen och göra en sammanfattning av vår resa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar